bästa bolåneräntan
https://www.bankpunkten.se/artiklar/wp-content/uploads/2021/02/basta-bolanerantan.jpg
Bolån

Hur du får den lägsta bolåneräntan

bästa bolåneräntan

Bolånet är för många det största lånet de tar under sin livstid. Desto viktigare då att villkoren blir så bra som möjligt. I den här guiden får du tips på hur du går tillväga för att få ett bolån med så låg ränta som möjligt. Det första steget består förstås i att hitta de banker som ger dig bäst räntor, men nöj dig inte där. Med kunskaperna från den här listan i bagaget har du potential att förbättra dina lånevillkor ytterligare.

Vill du få fler tips och aktuella räntor så hittar du det på Privatlån24

1. Gör ordentlig research

Det mest avgörande du kan göra för att få så låg bolåneränta som möjligt är ordentlig research. Börja med att jämföra räntorna hos så många olika banker du kan komma på. Använd någon av de många jämförelsetjänster som finns på nätet så blir det enklare.

Målet här är förstås att hitta en grupp av banker som erbjuder de lägsta räntorna. Det är ganska tråkig research, särskilt när det handlar om att jämföra decimaler i olika låneerbjudanden. För att göra det mindre tråkigt är det värt att komma ihåg att även små skillnader i ränta kan innebära att du sparar tusentals, om inte tiotusentals, kronor på sikt.

2. Använd bankernas erbjudanden när du förhandlar

Ett av de absolut bästa tipsen för hur du kan få bästa möjliga boränta är att du spelar ut långivarna mot varandra. Med det menas förstås inte att du ska intrigera. Snarare att du alltid ska använda det bästa erbjudandet du fått dittills för att förhandla om ett bättre erbjudande hos en annan bank. 

Om det bästa erbjudandet du hittat ger dig en bolåneränta på 1,7%, till exempel, så använder du det som hävstång när du kontaktar nästa bank: ”Den och den banken erbjuder mig 1,7% i bolåneränta, vad kan ni ge mig?”. Med tanke på hur stor konkurrensen är mellan marknadens långivare har du goda chanser att pressa ner räntorna.

3. Ska du undvika storbankerna?

Med ”undvik storbankerna” menar vi inte nödvändigtvis att du absolut inte ska ta ett bolån från en storbank. Däremot att du ska vara uppmärksam på att storbankerna överlag ger dig sämre räntor än vad mindre aktörer gör. Utforska alla alternativ som står till buds men leta dig också bortom storheter som Nordea, Swedbank, SEB och de andra storbankerna.

4. Var en lojal kund

Hos många banker kan du ta del av olika rabatter baserat på hur lojal kund du är. Detta betyder inte nödvändigtvis att du måste vara kund hos en bank i flera år innan du kan få erbjudande om ett bolån med bra ränta. I många fall kan du få rabatter genom att ta del av fler tjänster hos banken. För att få ett bolån med lägre ränta kan det därför ibland vara en bra idé att du tecknar ytterligare en tjänst med en särskild bank för att få ett bättre erbjudande.

5. Låna med så låg belåningsgrad som möjligt

Det här tipset är egentligen såpass självklart att det kanske knappt borde nämnas: spara ihop så mycket pengar du kan själv för att finansiera bostadsköpet.

 Ju mindre andel av köpet som finansieras via lån desto säkrare anser banken att lånet är och därmed kan du få lägre ränta. Ett annat sätt att minska belåningsgraden är om du på något sätt kan lyckas höja värdet på bostaden du är intresserad av. 

Hur gör du det?

 En möjlighet ligger i hur banker värderar bostäder. De använder sig nämligen av statistisk data för hur mycket liknande bostäder i samma område som bostaden du är intresserad av har sålts för. Om du har någon anledning att tro att bostaden du tittar på är värd mer än liknande objekt i närområdet kan du på egen hand värdera den med hjälp av en mäklare. 

Om fastighetsmäklaren kommer fram till att den initiala värderingen är för låg så får du lägre belåningsgrad i proportion till bostadsvärdet. Tänk på att bolån (nästan) alltid läggs upp med rak amortering – och inte som annuitetslån. Det gör att du har samma amorteringsbelopp över hela låneperioden. 

6. Fler tips för lägre bolåneränta

Vi ska avsluta den här guiden med en uppsamling av tips och faktorer som kan ha betydelse för din bolåneränta. Först och främst är det värt att nämna din kreditvärdighet. Ju sämre den är desto högre räntor får du överlag. Om din kreditvärdighet är låg bör du utforska vilka möjligheter du har att förbättra den. 

Ett annat tips gäller vad det är för typ av bostad du köper. Om du vill köpa en energisnål bostad kan många banker erbjuda lägre räntor. Bland bankerna som erbjuder detta finns till exempel Avanza och Nordnet. Till sist ett tips som kan vara värt att ha i åtanke i vissa fall. Ibland kan du få lägre ränta om du tar ett större lån än vad du egentligen behöver. 

SBAB är ett exempel på en bank som hade räntan 1,68 procent för bolån på 500 000 och 1,39 procent för bolån på 1 000 000. Observera att om du hittar den här typen av erbjudanden så ska du fortfarande inte använda en större andel av lånet till bostadsköpet än vad som var tanken initialt. Du tar bara ett högre lån för att få den lägre räntan, allt utöver vad du först tänkt låna ska du så fort som möjligt betala tillbaka till banken.

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor    (Betygsätt artikeln)
Loading...


LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

BankPunkten

BankPunkten

BankPunkten är en jämförelsewebbplats för finansiella produkter så som snabblån, smslån, privatlån, huslån och kreditkort. All information på webbplatsen är helt gratis att använda för konsumenter. En utmärkt jämföreslsetjänst för att hitta det billigaste och bästa lånet för just dig.

Jämför lån på www.bankpunkten.se