https://www.bankpunkten.se/artiklar/wp-content/uploads/2018/09/utveckling-av-bostadspriser-header.jpg
Bolån

Utveckling av bostadspriser de senaste 32 åren

Att följa bostadsprisers utveckling är mycket intressant och är av stor betydelse för hushållens privatekonomi och även hela samhällsekonomin.

Utveckling av bostadspriser
Bostäders utveckling genom historien

Bostadspriser 2018

Det är alltid ett populärt samtalsämne att prata om nuvarande bostadspriser. Man stället sig ofta frågan om priserna skall gå upp och om det är rätt läge att köpa just nu. Detta då många känner personer som tidigare har gjort klipp på bostäder och pratat om att bostadspriserna bara går uppåt, vilket inte är helt sant.

Det finns dock extrema exempel med bostäder i centrala Stockholm som har sålts för 45 000 kronor per kvadratmeter. Men om man tittar på bostadspriser ut ett långsiktigt perspektiv och hur inflationen påverkar så är bostadspriserna ganska stabila och ökar bara svagt.

Källa: SCB

Bostadsprisers historik och påverkan på samhället

Sedan 1990 har de svenska bostadspriserna stigit kraftigt, även om vi har haft perioder då priserna inte stigit lika kraftigt så har det ändå varit en positiv utveckling.

Nu när vi ser att bostadspriserna börjar att röra sig nedåt kan det vara intressant att blicka tillbaka för att få en inblick i hur det kan se ut i framtiden.

Att prisutveckling på bostadsmarknaden påverkar samhället i stort har vi kunnat se om vi tittar tillbaka i historien. Den senaste finanskrisen som bröt ut i full skala under 2008 påverkade även bostadspriserna i Sverige som i sin tur påverkade skuldsättningen som ökade under denna period.

Den främsta faktorn som bostadspriserna påverkar är just skuldsättningen. De har sedan 1990 följt varandra parallellt även om det finns perioder då det finns tendenser på att inte inte följde varandra.

Källa: SCB

Vad påverkar prisutvecklingen på bostadsmarknaden?

Det finns många faktorer som påverkar prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Exempel på dessa är.

Det nuvarande ränteläget

Ränteläget avgörs av reporäntan som är Riksbankens styrränta, och är den ränta som avgör vad det kostar för bankerna att låna pengar. Om ränteläget är högt så blir det dyrare för bolånetagare att låna pengar och om den är låg så blir det billigare att låna pengar från banken.

Hur förändringar sker med skattesatser

Vem som styr landet avgör ofta om det tillkommer eller faller bort skatter. Skatterna som beskattar privatpersoner påverkar i stort hur mycket man får kvar i plånboken. Som i sin tur styr hur mycket pengar som man anser kunna lägga på sitt boende.

Hur svårt bankerna beviljar bolån

Även bankernas policy för hur de beviljar bolån går upp och ner över tid. Det kan vara nya regler för bankerna som avgör om de måste kapitaliseras eller om det tillkommer konkurrens i utlåningen med andra aktörer som gör att det blir lättare att låna pengar till bostäder.

Nivå på arbetslöshet

Om en stor del av befolkningen riskerar över en tid att bli arbetslös påverkar det bostadspriserna. Detta då köpkraften blir lägre om arbetslösheten är hög. Är istället en större del av befolkningen i arbete så snurrar ekonomin bättre i sin helhet vilket gör köpkraften starkare.

Hur inkomster utvecklas

Om inkomsterna ökar så ökar även köpkraften. Detta har en stor skillnad på olika geografiska områden där ökade inkomster under en tid kan snabbt öka behovet av bostäder, vilket påverkar bostadspriserna.

Bostadspriser
Bostadspriserna ökar stadigt under en längre period

Stigande bostadspriser på Bostadsmarknaden påverkar ekonomin

När bostäders priser ökar så tenderar även den totala ekonomin att accelereras. Detta då ökade bostadspriser gör att hushållens totala förmögenhet ökar vilket  sin tur gör att hushållen konsumerar mer.

När bostadspriserna ökar så är det även så att hushållen har ett större utrymme för att kunna låna mer pengar. Detta då värdet för deras säkerhet i bostäderna växer.

Sjunkande bostadspriser

Går bostadspriserna tvärtom ner så blir det den motsatta effekten och hushållen håller i sina pengar vilket leder till mindre snurr i ekonomin i sin helhet.

Då hushållens ekonomi krymper så påverkar det även vissa att de får problem med räntebetalningar av bostadslån och i längden kan lånen även överstiga värdet på bostaden. Detta medför att även bankerna hamnar i problem då de går med förlust på sina lån.

Om detta händer i stor skala är det naturligtvis väldigt allvarligt för ekonomin i sin helhet som bromsas in då hela det finansiella systemet fallerar och all kreditgivning avtar.

Bostadsbubbla
Var vaksam för bostadsbubblor då de kan slå hårt

Vad är en bostadsbubbla?

En bostadsbubbla uppstår då värdet på bostäder är betydligt högre än vad som man tycker är motiverat.

Det är flera orsaker som säger vad ett bostad skall vara värd, men när en bostadsbubbla uppstår så är det ofta på grund av låga räntor, en ökad efterfrågan på bostäder samt marknadens tro på att värdet på bostäderna skall öka.

När bostadsbubblan ”spricker” så faller snabbt priserna på de högt värderade bostäderna ner till ”normala” nivåer. En bubbla spricker oftast på grund av andra samhällsfaktorer.

Ofta börjar det med att marknaden ändrar inställning till hur framtidens värderingar ser ut, dvs en oro på bostadsmarknaden. Det leder till att färre går på bostadsvisningar och priserna sjunker och kan leda till att man måste sälja till under inköpspris.

Detta leder till att skuldsättningen kan öka och det kan i sin tur leda till att hela samhällsekonomin påverkas och det kan vara påbörjan till en lågkonjunktur.

Bostadspriser framtida utveckling

Om man analyserar bostadspriserna de senaste 32 åren så ser vi att priserna har ökat stadigt och det kan kännas som en superidé att köpa en bostad.

Dessutom om styrräntan är låg och det blir billigt att låna pengar till bostad så måste ju detta betyda att alla skall köpa nu?

Det är dock så att om vi räknar in inflationen så har bostadspriserna stigit lite grann över lång tid och det har inte varit så stora toppar och dalar i priserna. Om du funderar på en långsiktig investering kan det naturligtvis vara ett bra köp, om det är rätt bostad, i rätt läge och till rätt pris.

Men som du läst här så avgör många faktorer hur bostadspriserna kan röra sig i framtiden.

Källor:

Boverket
Riksbanken
Wikipedia, reporänta
Statistiska centralbyrån

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor (5,00 av 5 möjliga)
Laddar...


Facebook

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

BankPunkten

BankPunkten

BankPunkten är en jämförelsewebbplats för finansiella produkter så som snabblån, smslån, privatlån, huslån och kreditkort. All information på webbplatsen är helt gratis att använda för konsumenter. En utmärkt jämföreslsetjänst för att hitta det billigaste och bästa lånet för just dig.

Jämför lån på www.bankpunkten.se