högkostnadskreditlagen på krediter
https://www.bankpunkten.se/artiklar/wp-content/uploads/2018/09/högkostnadskreditlagen-header.jpg
Finansiell ordlista

Konsumentkreditlagen

Här följer en sammanfattning av Konsumentkreditlagen som gäller vid avtal om kredit som en företagare erbjuder dig som konsument.

Lagen finns till för att hjälpa dig som konsument och är helt till fördel för dig. Den reglerar vad kreditgivaren får ge för villkor till dig och de kan inte undgå dessa regler när de beviljar en kredit.

Begrepp i Konsumentkreditlagen

Kreditköp

Ett kreditköp är ett köp som genomförs genom att köparen inte kräver att köparen betalar för hela eller del av köpet direkt.

Det vill säga att om du handlar tex en tv i en butik eller på internet och köpet finansieras med pengar som du får av säljaren eller någon annan kreditgivare. Pengar som är avsedda för just detta köp.

Vanligtvis kallar butikerna det för köp på avbetalning.

Högkostnadskredit

Högkostnadskredit är ett begrepp som infördes den 1 september 2018. Den gör att det blir helt nya spelregler för långivare som ger ut smålån, snabblån och smslån.

Det viktigaste bitarna i de nya spelreglerna är att det införs ett räntetak samt ett kostnadstak på krediter.

En högkostnadskredit blir krediten om den har en årsränta på mellan ca 30-40 procent. Räntan kan aldrig översiga dessa 40% på någon kredit.

högkostnadskreditlagen
Högkostnadskreditlagen bestämmer den högsta kostnaden för en kredit


Krediterna har numera som sagt även ett kostnadstak vilket reglerar hur mycket en kredit får kosta i ränta och avgifter, inkl förseningsavgifter som inkasso.

Den totala summan på den totala kostnaden får inte överstiga lånesumman vilket innebär att om du lånar 5000 kr så kan kostnaderna aldrig överstiga 5000 kr.

När och var gäller Konsumentkreditlagen?

  • När en företagare, tex. En bank eller annan kreditgivare ingår ett kreditavtal med dig som konsument.
  • När du köper något på kredit eller avbetalning.
  • Lagen är tvingande till konsumentens förmån. Det betyder att säljaren inte kan ge dig sämre villkor än vad som står i lagen.

När är inte Konsumentkreditlagen aktuell?

  • Studielån
  • Om du lämnar in något på en pantbank
  • När du handlar något mot faktura. (Då gäller bara vissa delar av lagen)

God kreditgivningssed

Det är i lagen skrivet att kreditgivaren skall iaktta god kreditgivningssed i sitt förhållande till konsument. Med det menas att kreditgivaren måste vara omsorgsfull i fråga om dina intressen som konsument.

Det skall förklaras för dig vad det avtal du ingår innebär så du förstår de kostnader som du kommer att betala framöver.

Marknadsföring av krediter

När en kredit marknadsför så måste företaget ange den effektiva räntan för krediten.

Den effektiva räntan är en ränta som gör att man kan jämföra olika krediter med samma mått. Den effektiva räntan inkluderar en kredits alla kostnader, inte bara räntan.

Den effektiva räntan skall visas med en förklarande exempel med ett representativt exempel.

Kreditpröving måste göras

Alla kreditgivare måste enligt lagen göra en kreditprövning på dig som kund om du vill ingå ett avtal om en kredit. Det vill säga ta ett lån.

Kreditprövningen avgör om du som lånekund har de ekonomiska förutsättningarna att betala tillbaka krediten i tid.

Ränta och avgifter för krediten

Kreditgivare måste tydligt ange den effektiva årliga räntan för dig som låntagare. Detta innan du tar krediten.

Det måste även anges tydligt hur mycket kreditgivaren tar ut i årsränta för krediten. Det räcker inte att bara månadsräntan presenteras.

När du ingår ett avtal skall de även framgå olika avgifter som kreditgivaren kan ta ut på dig som kund. Tex uttagsavgifter, förlängningsavgifter etc.

Ångerrätt

Du som konsument har alltid rätt att ångra ett ingånget avtal inom 14 dagar från och med att det ingicks.

Om du ångrar dig inom 14 dagar så skall du betala tillbaka beloppet som du fått av kreditgivaren inom 30 dagar. Du måste även betala tillbaka ränta för de dagar du har utnyttjat krediten.

Kontantinsats

Om du köper något på kredit genom ett kreditköp så skall säljaren ta ut en kontantinsats av dig som köpare. Den kontantinsatsen skall vanligen vara på min 20% av varans pris.

Betala tillbaka krediten i förtid

Om du har lånat pengar och känner att du vill och kan betala tillbaka skulden i förtid så har du rätt att göra det. Detta vanligtvis utan att du behöver betala någon avgift.

Undantag gäller för bostadslån som har en bindningstid med bunden ränta.

Tillsyn över kreditgivare

Det är Konsumentverket och Finansinspektionen som har tillsyn över företag som ger ut krediter.

Om en kreditgivare inte följer lagen om kreditprövning så är det Konsumentverket som utfärdar varningar och eventuella sanktionavgifter.

Själva kreditgivningen är det Finansinspektionen som har tillsyn över. Men detta menar vi att de har tillsyn över de företag som ger ut krediter.

Hela lagen i sin helhet finns att läsa på Riksdagens webbplats: Konsumentkreditlag (2010:1846)

Länk till Bank- och finansbyråns hemsida

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor    (Betygsätt artikeln)
Laddar...


Facebook

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

BankPunkten

BankPunkten

BankPunkten är en jämförelsewebbplats för finansiella produkter så som snabblån, smslån, privatlån, huslån och kreditkort. All information på webbplatsen är helt gratis att använda för konsumenter. En utmärkt jämföreslsetjänst för att hitta det billigaste och bästa lånet för just dig.

Jämför lån på www.bankpunkten.se