företagslån
https://www.bankpunkten.se/artiklar/wp-content/uploads/2019/11/företagslån.jpg
Företagslån

Företagslån

När ett företag befinner sig i en tillväxtfas behövs det ofta extra kapital för att kunna göra investeringar och klara av alla omkostnader som tillkommer.

I ett sådant skede är det vanligt att man tar ett företagslån för att få tillgång till pengarna som behövs.

företagslån
Låna pengar till företaget kan vara positivt

Varför kan ett företag behöva låna pengar?

Det kan finnas många anledningar till att ett företag behöver låna pengar. Att ta ett företagslån kan behöva göras i såväl bra, som dåliga tider. När det går bra för företaget kan ett lån behövas för:

 • Ökad marknadsföring: till exempel för att nå ut på en ny marknad, eller synas med en ny produkt eller tjänst.
 • Investering i nya produkter eller tjänster: ett innovativt företag kan behöva tillgång till kapital för att kunna realisera sina idéer och satsa på framtiden.
 • Investering i den egna produktionen: ett företag kan behöva uppdatera eller köpa in nya maskiner, renovera lokaler eller flytta till större kontor, i lägen där de växer snabbare än de räknat med. För att klara av den egna produktionen och att upprätthålla verksamheten, behövs extra kapital att investera.

I sämre tider kan ett företag också behöva låna pengar. Det kan vara för att hjälpa företaget klara av en tillfällig tuff period i verksamheten. Det kan handla om till exempel:

 • Tillfälligt förändrad lönsamhet: En oväntad händelse som påverkat lönsamheten för ett eller flera kvartal, såsom oväntat väder, högre råvarupriser, tuff konkurrens.
 • Försenade inbetalningar: Om kundernas inbetalningar dröjer och kassaflödet inte är optimalt kan ett företagslån stötta upp tills alla betalningar bokförts på intäktskontot.
 • Oväntade utgifter: Om saker går sönder, det plötsligt behöver nyanställas, eller priser från leverantörer går upp, kan den ekonomiska planeringen falla isär. Då kan ett företagslån vara till hjälp för att kunna hålla verksamheten igång och lösa de tillfälliga ekonomiska bekymren.

Vilka långivare tillhandahåller företagslån?

Det finns många olika långivare som tillhandahåller företagslån, både storbanker och många andra mindre privata aktörer.

Lånevillkoren som går att få kan variera beroende på en mängd faktorer, till exempel:

 • Hur stort företaget är: Vissa långivare erbjuder lån även åt små nystartade bolag, medan endast lånar ut till lite större företag.
 • Hur väletablerat det är: För nystartade företag gäller det att hitta en långivare som är villig att låna ut trots att ni inte varit verksamma under en längre tid.
 • Företagets ekonomi: Ett företag som kan visa upp en god vinst har givetvis bättre chans att få ett förmånligt företagslån.
 • Ekonomisk historik: Ett företag som kan visa på stabil historik, till exempel kontinuerliga ökningar i omsättning och vinst, har större sannolikhet att beviljas ett bra lån.
 • Ekonomisk säkerhet: Materiella tillgångar som fastigheter eller dyra maskiner, samt en borgensman som erbjuder säkerhet, ökar möjligheterna att ta företagslån.
 • Affärsplan och budget: Vissa långivare kräver att företag som vill låna pengar kan visa upp en tydlig affärsplan och budget, för att de ska kunna avgöra vilken risk utlåningen innebär.

Vissa långivare kräver mer säkerhet och gör mer grundlig kontroll av den som ansöker om företagslån.

Andra lånar ut även till nystartade företag utan större möjligheter att erbjuda någon säkerhet. Givetvis kan ränta och avgifter variera, beroende på ovanstående faktorer och andra variabler.

Därför är det värt att jämföra och se vilka möjligheter som finns för just ditt företag innan du ansöker om ett företagslån.

Välj rätt lån för er

Det är viktigt att tänka på att välja rätt lån för just ert företag. Det gäller att göra beräkningar på kostnaderna samt en kalkyl för hur lång tid det kommer ta att återbetala lånet.

Därefter kan ni göra en bedömning av vilket lån som passar er genom att titta på vilka återbetalningstider olika långivare har på sina företagslån.

företagslån till vad
Vilka långivare lånar ut till företag?

Det finns tillfällen då en kort återbetalning är möjlig, till exempel vid en kortsiktig oväntad utgift. Då är det klokt att få återbetalningen överstökad så fort som möjligt.

Om det istället rör sig om en investering som är tänkt att ge avkastning på lång sikt kan en längre tidshorisont på återbetalningen vara aktuell, till exempel då en ny produkt ska designas, produceras och marknadsföras.

Ett företagslån för ett sådant projekt kan istället vara ekonomiskt gynnsamt att ha en längre löptid på, så länge er budget klarar av räntebetalningen på lånet.

Det viktigaste är att ni som företag har en väl genomtänkt plan för både lånet och återbetalning och har tänkt igenom:

 • Hur mycket ni behöver låna
 • Budgetering för återbetalning
 • Vilken tidshorisont lånet ska ligga på

Utöver detta är det en klok idé att ha tänkt igenom möjliga scenarion, ifall sämre tider väntar runt hörnet.

Kommer ni att klara sämre tider, även med ränta och amorteringar på lånet? Vad händer om till exempel er nya produkt eller tjänst inte är så framgångsrik som ni hoppats?

Genom att tänka igenom sådana scenarion och ha en väl utarbetad plan-B har ni gjort vad ni kan för att ert företagslån inte ska drabba er för hårt om företaget skulle stå inför en sämre period.

 

 

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor    (Betygsätt artikeln)
Laddar...


Facebook

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

BankPunkten

BankPunkten

BankPunkten är en jämförelsewebbplats för finansiella produkter så som snabblån, smslån, privatlån, huslån och kreditkort. All information på webbplatsen är helt gratis att använda för konsumenter. En utmärkt jämföreslsetjänst för att hitta det billigaste och bästa lånet för just dig.

Jämför lån på www.bankpunkten.se