Lär dig mer om företagslån
https://www.bankpunkten.se/artiklar/wp-content/uploads/2018/05/lär-dig-mer-om-företagslån.jpg
Företagslån

Lär dig mer om Företagslån

I följande artikel kommer du att lära dig mer om företagslån. Vem riktar de sig till? Vem är långivaren? Vad är viktigt att tänka på i samband med företagslån? Läs vidare så för att finna svaren på alla dessa frågor.

Vem tar ett företagslån?

Precis som privatpersoner kan drabbas tillkortakommanden i sin privatekonomi, kan företag och organisationer drabbas av likviditetsbrist. Det kan handla om att företaget ligger ute med mycket pengar till sina kunder som en konsekvens av långa betalningsvillkor vid fakturering, eller att oväntade utgifter uppkommit.

Då kan ett företagslån komma till användning för att tillfälligt injicera likviditet. Med andra ord kan företagslån användas under kortare perioder för att finansiera företagets utgifter.

Ibland ser företag expansionsmöjligheter, men det kan behövas extra kapital för att kunna investera och utnyttja möjligheten. Exempelvis kan en ny maskin behöva införskaffas för att öka produktionskapaciteten, detta är något som kan finansieras med ett företagslån.

Vem ställer ut företagslån?

Ett företagslån kan givetvis beviljas av en bank eller en myndighet, men det finns även andra potentiella affärsverksamheter så som finansbolag eller andra alternativa långivare som erbjuder denna typ av finansiella produkter. Givetvis är det banken som traditionellt fyller rollen som långivare, men bankerna kan ofta ha tröga beslutsprocesser vilket kan vara ett hinder om företaget behöver likviditet med kort notifikationstid.

Om situationen kräver att ett lån beviljas snabbare kan ett finansbolag vara ett bra alternativ. För att begära ett lån från ett finansbolag räcker det många gånger med att det lånande företaget fyller i ett formulär via finansbolagets hemsida för att påbörja processen. Med andra ord undvikes den mer utdragna processen som ofta krävs om en bank ska användas som långivare. Det är givetvis av yttersta vikt att göra en utförlig analys och beräkna vad den faktiska kostnaden blir om du vänder dig mot ett finansbolag.

Under senare år har det utöver myndigheter, traditionella banker och finansföretag skapats en ny nisch inom finansvärlden, ”fintech”. Denna utgörs av start-ups som strävar efter att använda den senaste tekniken för att optimera och utveckla processen samt matcha långivare och låntagare mer effektivt. Ett exempel på detta är ett fenomen benämnt som P2P – peer-to-peer, vilket innebär att företaget skapar en plattform för privatpersoner att låna ut pengar till varandra. Detta är en låneform som kan passa bra för mindre företag som inte är i behov av några större belopp, exempelvis för att tillfälligt betala fakturor.

I vissa fall kan, som nämnt ovan, även myndigheter ställa upp med företagslån. Detta sker ofta i samband med att ett företag behöver startkapital för att sätta upp en ny verksamhet. Det är vanligt förekommande att ansökningsprocessen är långdragen vid ansökan om myndighetslån.

Att tänka på vid företagslån

Baserat på de fördelar och nackdelar som nämns ovan är det viktigt att ta i beaktning hur snart företaget behöver likviditet när de tar ett företagslån. Detta för att kunna välja en optimal långivare. Självklart är det även av stor vikt att utvärdera på vilket sätt lånet ska användas, och under hur lång tid företaget behöver låna pengar. Dessutom krävs det i vissa fall säkerhet, så företaget måste fråga sig vad de kan ge långivaren som säkerhet.

För att jämföra olika företagslån och tips på hur ditt företag kan skapa likviditet, gå till BankPunktens jämförelsetjänst för företagslån.

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor (5,00 av 5 möjliga)
Laddar...


Facebook

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

BankPunkten

BankPunkten

BankPunkten är en jämförelsewebbplats för finansiella produkter så som snabblån, smslån, privatlån, huslån och kreditkort. All information på webbplatsen är helt gratis att använda för konsumenter. En utmärkt jämföreslsetjänst för att hitta det billigaste och bästa lånet för just dig.

Jämför lån på www.bankpunkten.se