se över din ekonomi för 2020
https://www.bankpunkten.se/artiklar/wp-content/uploads/2020/01/se-över-din-ekonomi-för-2020.jpg
Innan du lånar

Se över din ekonomi för 2020

se över din ekonomi för 2020

Ett nytt år har börjat och du har en ny chans att starta om på många sätt i livet, inte minst när det gäller din ekonomi.

Genom att ha en välplanerad hushållsekonomi får du möjlighet att både betala av alla nödvändiga räkningar, ha råd med mat och så vidare, men även att se till så att du kan lägga pengar på sakerna som gör dig lycklig.

Drömmer du om att spara ihop en större summa inför framtiden, eller kanske till något särskilt som en resa eller en ny bil? Eller vill du kunna shoppa och lägga pengar på din hobby hela året?

Oavsett vad just du vill göra för pengarna, är det klokt att se över din ekonomi inför det nya året. Här är våra tips på hur du kan tänka.

Budgetera för dina löpande kostnader

Alla har vi kostnader som vi måste se till att klara av för att livet ska gå runt. Det gäller i första hand:

  • Boende – Hyra eller avgift och eventuellt lån och amorteringar.
  • Resor – Bilens alla kostnader, eller kostnaderna för kollektivtrafiken.
  • Återkommande räkningar – El, vatten, internet, telefon, surf, försäkringar osv.
  • Mat – Försök skaffa dig en koll på vad din mat kostar per månad. Räkna även in hygien och liknande återkommande nödvändigheter i denna kostnad.
  • Sparande – Så långt det är möjligt bör du försöka ha något sparande. Lite är mer än ingenting, men försök att få med det i din budget och se till att lite sparas varje månad.
är dina resekostnader stora
Att inte ha föra höga resekostnader kan vara positivt för din ekonomi

Gör en uträkning och låt den gärna ha lite marginal ifall det skulle dra iväg lite någon månad. Ibland kan telefonräkningen dra iväg, maten bli dyrare eller resekostnaderna gå upp; försök att ha marginal för detta i din budget.

2. Se över din inkomst

Om du har en fast lön är detta enkelt att få överblick över. Räkna in eventuella extraknäck eller sidoinkomster och gör en realistisk uppskattning över hur mycket du får in per månad.

När du vet hur mycket du har i inkomst: dra av dina löpande kostnader. Nu vet du hur mycket du har att röra dig för att göra andra saker.

3. Bestäm vad du vill göra för pengarna

Nu när du vet hur mycket du har att röra dig med varje månad, är det dags att lägga upp en personlig plan, baserad på vad du vill uppnå med din ekonomi. Några exempel på saker du kan göra är:

  • Betala av lån – Om du har några dyra lån eller krediter bör du prioritera att betala av dessa innan du gör något annat.
  • Sätt upp en nöjesbudget – Nu när allt det viktigaste är betalt kan du med gott samvete bestämma hur mycket du vill använda för nöjen, shopping, restaurangbesök, eller annat trevligt.
  • Spara till något – Oavsett om du vill ha ett kortsiktigt sparande, till exempel till en resa, en bil eller några andra dyrare produkter, är det klokt att sätta upp ett regelbundet sparande till detta. Om du vill ha ett långsiktigt sparande gör du en plan för detta med. Då kan det till exempel vara värt att se över olika investeringsalternativ, såsom fonder, aktier eller andra värdepapper.
  • Bygg upp en buffert – Det är alltid en god idé att ha en buffert som täcker åtminstone alla dina kostnader för ett par månader framåt. Det ger en trygghet och ger dig utrymme om du skulle råka ut för oförutsedda utgifter.
se över din pension
Se över din pension, det kan vara tråligt men mycket givande

4. Se över dina placeringar och din premiepension

Om du redan har pengar investerade, till exempel i aktier eller fonder kan det vara klokt att se över var dina pengar faktiskt ligger. Är du investerad i något du tror på eller har pengarna bara blivit liggande?

Kolla igenom dina portföljer och se till att du är uppdaterad på hur dina pengar är placerade.

Det samma gäller din premiepension. Hur ser den ut? Har du gjort ett aktivt val, eller är det standardvalet som gäller? Oavsett hur din PPM ser ut, är det värt att ta dig tid att kolla igenom det och faktiskt sätta dig in i var dina pengar är placerade.

5. Täck igen hål och öka dina inkomster

Ett annat tips när du har gjort klart din budget och lagt ihop dina inkomster och utgifter, är att börja fundera över om det är något du vill ändra. Finns det några hål där pengar försvinner som skulle gå att täcka igen?

Har du några prenumerationer eller tjänster som du inte använder som du egentligen borde säga upp? Har du några dyra onödiga vanor du skulle kunna skära ned på?

Förutom att kapa utgifter, finns det givetvis möjlighet att öka dina inkomster. Finns det chans för dig att löneförhandla på ditt jobb? Kan du jobba extra, på ditt jobb eller någon annanstans?

Finns det saker du skulle kunna sälja och tjäna lite extra pengar på? Genom att leta efter nya sätt att tjäna lite extra slantar kan du förbättra din ekonomi avsevärt under året.

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor    (Betygsätt artikeln)
Laddar...


Facebook

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

BankPunkten

BankPunkten

BankPunkten är en jämförelsewebbplats för finansiella produkter så som snabblån, smslån, privatlån, huslån och kreditkort. All information på webbplatsen är helt gratis att använda för konsumenter. En utmärkt jämföreslsetjänst för att hitta det billigaste och bästa lånet för just dig.

Jämför lån på www.bankpunkten.se