5-saker-som-okar-dina-lanechanser-header
https://www.bankpunkten.se/artiklar/wp-content/uploads/2019/08/5-saker-som-okar-dina-lanechanser-header.jpg
Privatlån utan säkerhet

5 saker du kan göra för att förbättra dina chanser att få ett lån

När du vill ansöka om ett lån, är långivaren enligt lag skyldig att göra en så kallad kreditupplysning. Det innebär att de anlitar ett företag som kollar upp till exempel ditt namn och adress och huruvida du har några betalningsanmärkningar eller skulder.

I vissa fall görs en ännu mer djupgående kontroll där de tittar på din inkomst, om du äger till exempel någor hus eller lägenhet och om det finns några tidigare kreditvärdighetskontroller gjorda på ditt namn.

5-saker-som-okar-dina-lanechanser
5 saker som ökar dina lånechanser

Utifrån kreditupplysningen görs sedan en bedömning om din förmåga att återbetala ett eventuellt lån. För den som har ärenden hos kronofogden, till exempel betalningsanmärkningar, sjunker kreditvärdigheten.

För den som varken har skulder eller några anmärkningar anses betalningsförmågan vara god och chanserna för att kunna ta ett lån ökar.

Den som letar efter ett lån men är tveksam på sin kreditvärdighet kan med hjälp av några enkla tips öka möjligheterna att få ett lån. I den här artikeln listar vi 5 saker du kan göra för att förbättra dina lånechanser.

1. Minska dina skulder

Om du redan har lånat pengar, eller handlat på kredit, kan det påverka dina lånechanser negativt.

Ett bra sätt att på lång sikt förbättra möjligheterna att få ett lån, är helt enkelt att beta av de befintliga skulderna så gott det går. I synnerhet om du har privatlån eller andra dyrare lån är det viktigt att amortera så mycket som möjligt på dessa.

2. Säg upp onödiga kreditkort

Om du har kreditkort som du inte absolut behöver kan det vara en idé att säga upp dessa. Ju färre krediter, eller ansökningar om kredit du har, desto bättre kommer din kreditvärdighet att vara.

Om du dessutom handlar saker på faktura, räknas det som ett kreditköp hos ett företag. De kommer att begära en kreditupplysning för att du ska få handla på faktura.

Ju fler sådana upplysningar som görs på ditt namn, desto sämre blir potentiella långivares syn på din betalningsförmåga.

Detta eftersom kreditupplysningarna många gånger görs av samma företag och dina ansökningar syns hos nästa kreditutfärdare, eller långivare som vill kolla upp dig.

3. Ha en medsökande

Det finns möjlighet att tillsammans med en annan person ansöka om ett lån; detta kallas vanligtvis för att ha en medsökande.

Det innebär i praktiken att båda personer som är med och ansöker kommer att vara ansvariga för att lånet återbetalas. För en långivare innebär ett lån där den som ansöker har en medsökande, att risken från deras sida blir lägre.

Den gemensamma betalningsförmågan hos de ansökande är naturligtvis högre hos två personer, och därmed ökar lånechanserna med en medsökande.

Det är givetvis viktigt att den medsökande är fullt informerad om sin roll och är medveten om att det kan dyka upp återbetalningskrav även hos den medsökande om den huvudansvarige för lånet missar en betalning.

4. Välj rätt långivare

Olika långivare, och även olika typer av lån, ställer olika krav på den som ansöker. När det gäller större lån som bolån gäller särskilda villkor och säkerhet, där bostaden utgör en säkerhet för banken som ska låna ut.

Andra exempel på lån med säkerhet är värdepapperslån, där till exempel ett aktieinnehav utgör en säkerhet för långivaren.

Andra typer av lån såsom privatlån har oftast inte samma säkerhet för långivaren. Då behöver långivaren göra en bedömning som i första hand utgår från en kreditupplysning.

Det går att ansöka om både större och mindre privatlån, som sträcker sig över olika lång tidshorisont. Sms-lån eller andra snabblån brukar generellt ha lägre krav på den som ansöker om lån, och chanserna att få ett sådant lån kan i vissa fall vara högre än för andra privatlån.

5. Ansök hos långivare som inte använder UC

I stort sett alla banker och andra större aktörer som utfärdar lån, använder sig av kreditupplysningsföretaget UC när de ska kolla upp en låntagares kreditvärdighet.

Det innebär att den som ansöker om flera mindre lån snabbt kommer att se sin kreditvärdighet försämras, eftersom samtliga långivare kan se att den personen ansöker om flera lån.

Varje ärende som går via UC kan tolkas som ett försök att låna pengar och ens ”rykte” blir snabbt försämrat hos potentiella långivare.

Ett sätt att komma runt detta är genom att istället ansöka om lån hos långivare som inte använder sig av just UC för kreditupplysning. Överlag tenderar dessa aktörer också att vara något mer generösa när det gäller vilka de kan låna ut till.

I vissa fall kan de till exempel ha överseende med en betalningsanmärkning, om de ändå bedömer att den som ansöker om lånet kommer att kunna betala tillbaka.

Hur låneföretagen förhåller sig till detta varierar givetvis, men hur som helst kan det underlätta att utgå från företagen som lånar ut utan UC, om man har svårigheter att få lån på annat håll.

På så vis slipper man dessutom försämra sin kreditvärdighet i övrigt, genom att ens ansökningar inte dyker upp i UC:s kontroller efteråt.

 

 

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor (5,00 av 5 möjliga)
Laddar...


Facebook

1 COMMENTS

  1. Bra tips, skulle dock rekommendera att ha en pant om det är möjligt. Tex en tomt eller ett ärvt sommarhus eller liknande.

    Då blir det även billigare att låna pengar!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

BankPunkten

BankPunkten

BankPunkten är en jämförelsewebbplats för finansiella produkter så som snabblån, smslån, privatlån, huslån och kreditkort. All information på webbplatsen är helt gratis att använda för konsumenter. En utmärkt jämföreslsetjänst för att hitta det billigaste och bästa lånet för just dig.

Jämför lån på www.bankpunkten.se