https://www.bankpunkten.se/artiklar/wp-content/uploads/2019/07/när-är-det-värt-att-ta-ett-privatlån-header.jpg
Privatlån utan säkerhet

När är det värt att ta ett privatlån?

Kan ett privatlån vara klokt för den egna ekonomin? Svaret på den frågan är: Ja, i vissa situationer. Ibland kan pengar i handen direkt vara värda priset för att låna dem. Beroende på situation och omständigheter, samt förutsättningar för återbetalning, kan det i vissa fall vara uppenbart att ett snabbt lån är det rätta alternativet.

När är det värt att ta ett privatlån?
Vid vissa tillfällen kan det vara bra att låna pengar

För de flesta av oss finns det tillfällen i livet då vi är i behov av extra pengar på kort varsel. Ibland kan det vara för att vi hittat något vi verkligen vill ha, helst så fort som möjligt.

Att låna pengar för att shoppa loss för nöjets skull, är dock inte alltid det klokaste ekonomiska beslutet att ta. Däremot kan det finnas tillfällen där ett snabbt lån kan lösa akuta problem, lindra stress och till och med vara ekonomiskt fördelaktigt.

I den här artikeln listas fem tillfällen då ett privatlån kan vara ett smart alternativ för den som behöver tillgång till pengar omgående. Gemensamt för dessa tillfällen är att värdet av lånet, på ett eller annat sätt, är större än lånekostnaderna.

Vissa saker är enkla att mäta, i form av kronor och ören som kan sparas, medan andra har ett mer personligt värde såsom minskad stress, eller upplevelser som inte kan mätas i pengar.

Här är listan på fem tillfällen då det kan vara en smart idé att ta ett privatlån:

Betala av andra lån och krediter

Idag är det väldigt enkelt att shoppa mer än vad vi egentligen har råd med. Utan att tänka oss för kan vi samla på oss krediter och avbetalningsplaner som löper på under många månaders tid.

För den som handlat saker på kredit, eller kanske tagit flera mindre lån i omgångar, kan kraven på återbetalningar lätt upplevas stressande – för att inte tala om dyra! I ett sådant läge kan ett privatlån både underlätta hanteringen av lånen, samt få ner kostnaderna rejält.

I den situationen är det ingen tvekan om att det är ett ekonomiskt gynnsamt beslut att teckna ett privatlån. Det förenklar tillvaron enormt att endast ha ett lån att betala av, och slippa stressen över att ha koll på alla olika betalningar som ska in.

Flytt eller renovering

Att anlita hjälp vid flytten innebär en stor besparing i stress och mödosamt arbete. Sådan service kommer dock tyvärr ofta med en engångskostnad av det större slaget, vilket inte alltid ryms i vardagsbudgeten.

Att snabbt kunna låna en slant för att få hjälp med flytten kan innebära att en tung börda släpps från ens axlar. Detsamma gäller renoveringar av olika slag, där behovet dessutom kan komma plötsligt. Det är inte läge att börja spara pengar när taket läcker, för att dra det till sin spets.

Om behovet är akut, är ett privatlån sannolikt den smartaste snabba lösningen på problemet. I värsta fall kan en utebliven renovering leda till större kostnader framöver, då till exempel en fuktskada kan orsaka mögel, eller kräva golvbyte och liknande.

Att tidigt tackla problemet kan leda till sparade pengar även om det inte alltid är uppenbart från början.

Större inköp

Även om shopping för lånade pengar kan kännas tvivelaktigt, finns det tillfällen då vi behöver göra ett större inköp på kort tid.

Om till exempel datorn eller telefonen plötsligt skulle gå sönder, saker som är nödvändiga såväl privat som i arbetet, kan det vara akut att snabbt kunna ersätta dem.

Få vuxna människor skulle idag kunna tänka sig att gå flera veckor utan tillgång till datorn eller telefonen. Dessa prylar kan ofta kosta mer än vi vanligtvis har tillgängligt på kontot, och om behovet av att snabbt ersätta till exempel telefonen, överstiger möjligheten att vänta, är ett privatlån även här ett vettigt alternativ.

En affärsidé

En snilleblixt kan komma plötsligt, och ibland gäller det att agera snabbt. Det kanske är ett event eller en festival på gång och du råkar hitta en t-shirt som skulle vara perfekt att sälja på festivalen.

Att snabbt kunna låna pengar för att komma igång med sin affärsidé, kan bli startskottet för ett framgångsrikt extraknäck eller en rivstart för ett litet nystartat företag.

Ett annat typ av lån till företaget är även ett företagslån som är anpassat för just företagande.

Resa

När semestern närmar sig, och vädret hemma inte lockar, kan en resa verkligen sätta guldkant på tillvaron. Om alternativen är att antingen vänta ett år på nästa semester, eller ta ett lån och bara åka iväg på den där spontana resan direkt, kan det senare alternativet vara helt rätt.

Det kan även dyka upp plötsliga personliga anledningar att snabbt behöva boka en resa: bröllop, begravning eller andra släktträffar där vi verkligen behöver vara med. Livet händer här och nu, oavsett om vi har pengar på kontot, och i sådana tillfällen är det skönt att veta att vår ekonomiska situation inte behöver stå i vägen för vår spontanitet.

Varje situation är unik

Givetvis behöver varje individ göra en avvägning själva, för huruvida ett privatlån är rätt för den personen och dess rådande situation.

Poängen med den här listan är att ge förslag på några tillfällen där ett lån skapar mer värde för låntagaren, än vad priset är på lånekostnaderna.

 

 

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor    (Betygsätt artikeln)
Laddar...


Facebook

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

BankPunkten

BankPunkten

BankPunkten är en jämförelsewebbplats för finansiella produkter så som snabblån, smslån, privatlån, huslån och kreditkort. All information på webbplatsen är helt gratis att använda för konsumenter. En utmärkt jämföreslsetjänst för att hitta det billigaste och bästa lånet för just dig.

Jämför lån på www.bankpunkten.se