räntetak och högkostnadstak
https://www.bankpunkten.se/artiklar/wp-content/uploads/2018/09/räntetak-och-högkostnadstak.jpg
Nyheter Snabblån

Snabblån har nu räntetak och högkostnadstak

Den 1 september 2018 började nya ändringar i konsumentkreditlagen att träda i kraft. Syftet med denna nya ändring var att det ska bli en mer ansvarstagande marknad för snabblån.

De största ändringarna som denna ändring gör är att det blir både räntetak och kostnadstak på snabblån och smslån vilket innebär att lånen blir betydligt billigare för dig som låntagare.

I och med den ändrade konsumentkreditlagen så infördes ett helt nytt begrepp, högkostnadskredit.

Ett lite krångligt ord att säga men det är ett samlingsnamn för en viss typ av lån och tanken är att det skall uppmärksamma konsumenten att de lånen kommer med vissa avgifter.

Räntetak

Dagens ränteläge medför att en högkostnadskredit är en kredit med en årsränta på mellan 29,5 procent och upp till räntetaket på 39,5 procent.

Ett lån kan därför aldrig kosta mer än 39,5 procent i årsränta.

Detta påverkar alla lån som tex snabblån, kontokredit eller privatlån mm.

Kostnadstak

Kostnadstaket som infördes innebär att en kredit eller lån som du lånar aldrig skall kunna kosta mer i kostnader än själva lånesumman.

Exempelvis, du lånar 5000 kr så får långivaren inte ta ut mer i ränta och avgifter än samma summa på 5000 kr. Alltså sammanlagt får det inte kosta dig mer än 5000 kr om du lånar 5000 kr.

Räntetak och kostnadstak
Nytt begrepp, högkostnadskredit


Det finns även lite andra förändringar i lagen som gör att långivarna alltid måste ta en kreditupplysning för små lån, men detta gör branschen redan idag så det kommer inte att påverka marknaden.

Källa: Konsumentverket

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor (5,00 av 5 möjliga)
Laddar...


Facebook

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

BankPunkten

BankPunkten

BankPunkten är en jämförelsewebbplats för finansiella produkter så som snabblån, smslån, privatlån, huslån och kreditkort. All information på webbplatsen är helt gratis att använda för konsumenter. En utmärkt jämföreslsetjänst för att hitta det billigaste och bästa lånet för just dig.

Jämför lån på www.bankpunkten.se